TurkMedikal.net { ana sayfa }
TurkMedikal. N E T | ANA SAYFA Üyelik Online Alış-Veriş | Dükkan Kitaplar Hastalıklar Hakkında Bilgi | Hastalıklar İlk Yardım Medikal Rehber | Medikal Linkler Reklam
  26 Nisan 2024, Cuma Bu Sayfayı Arkadaşınıza Göndermek İstermisiniz ?
:: Vademecum

Pred­nol K­remMustafa Nevzat

Pred­nasinolonn

Ambalaj: %12.5x30 g’lik tüp­.

Pred­nol Po­mat

Pred­nasino­lo­n

Ambalaj: %12.5x30 g’lik tüp­.

End.:Kon­takt,kro­nik, al­ler­jik se­bo­re­ik der­ma­tit; nu­mu­ler akut ve­ya kro­nik ek­ze­ma­lar,psö­ri­azis, ano­ge­ni­tal ve se­nil pru­ri­tus, dis­hid­ro­zis, sko­zis, nö­ro­der­ma­ti­dis,li­ken ru­ben pla­nus, kro­nik li­ken simp­leks, gü­neş ya­nık­la­rı, erit­ro­der­mi­lerve be­bek­ler­de gö­rü­len pi­şik­ler­de en­di­ke­dir.

Kontr.E.: Can­lı vi­rüs aşı­la­rı­nın uy­gu­lan­ma­sı sı­ra­sın­dakul­la­nıl­ma­ma­lı­dır.

Uyar.: Uzun sü­re­li te­da­vi­ler­de be­bek­lik,ço­cuk­luk ve genç­lik dö­nem­le­rin­de bü­yü­me ge­ri­li­ği­ne ne­den ola­bi­lir­ler.Kul­la­nım sü­re­sin­ce gü­neş ışı­ğı ile di­rekt te­mas edil­me­me­li­dir. Ge­be­lik­tetıb­bi zo­run­lu­luk ol­ma­dık­ça kul­la­nıl­ma­ma­lı­dır; kul­la­nıl­ma­sı ge­re­ki­yor­sahe­kim kont­ro­lün­de, kü­çük bir alan­da ve kı­sa sü­re­li kul­la­nıl­ma­lı­dır.

Yan E.: Na­di­ren yan­ma, ka­şın­tı, cilt­tetah­riş ve/ve­ya ku­ru­luk, fo­li­kü­lit, ak­ne­iform, erüp­si­yon, de­ri at­ro­fi­si,hi­per­pig­men­tas­yon, pe­ri­oral der­ma­tit, al­ler­jik kon­takt der­ma­tit,de­ri ma­se­ras­yo­nu ve se­kon­der en­fek­si­yon göz­le­ne­bi­lir. Fo­to­sen­si­ti­vi­teya­pa­bi­lir.

Doz Önerisi: Gün­de 2-3 kez lez­yon üze­ri­ne in­ce bir ta­ba­ka ha­lin­desü­rü­lür.

Pred­nol Tab­let

Me­tilp­red­ni­zo­lon

Ambalaj: 4 mgx 20 tab­let :: 16 mgx20 tablet.

End.:En­do­jenkor­ti­zo­lün subs­ti­tüs­yonu te­da­vi­sin­de, hi­po­fiz­de kor­ti­kot­ro­pi­ninve ke­za sür­re­nal be­zin­de and­ro­jen hor­mon­la­rın süp­res­yonu te­da­vi­sin­de,ro­ma­tiz­mal has­ta­lık­lar, kol­la­jen do­ku has­ta­lık­la­rı, de­ri has­ta­lık­la­rı,göz has­ta­lık­la­rı, al­ler­jik re­ak­si­yon­lar, so­lu­num sis­te­mi has­ta­lık­la­rı,he­ma­to­lo­jik has­ta­lık­lar, si­nir sis­te­mi has­ta­lık­la­rı, sin­di­rimsis­te­mi has­ta­lık­la­rında endikedir.

Kontr.E.: Me­tilp­red­ni­zo­lo­na aşı­rı du­yar­lık ve sis­te­mikfun­gal en­fek­si­yon­lar­da kont­ren­di­ke­dir. Ye­ri­ne koy­ma ve acil te­da­vidı­şın­da, aşa­ğı­da­ki du­rum­lar­da kor­ti­kos­te­ro­id­ler­le ge­nel bir te­da­viuy­gu­la­ma­sın­dan vaz­ge­çil­me­li­dir: Mi­de ve ba­ğır­sak ül­se­ri, ağır os­te­opo­roz,psi­ki­yat­rik anam­nez, amip en­fek­si­yon­la­rı, sis­te­mik mi­koz­lar, bul­ber-en­se­fa­li­tikform dı­şın­da po­li­om­ye­lit, dar ve ge­niş açı­lı glo­kom­lar, vi­ral kö­ken­lihas­ta­lık­lar, su çi­çe­ği, ko­ru­yu­cu aşı­lar­dan yak­la­şık 8 haf­ta ön­ce­sive 2 haf­ta son­ra­sı, BCG aşı­sın­dan son­ra len­fom te­şek­kül eden ol­gu­lar.

Uyar.: Ağır hi­per­tan­si­yon ve kalp yet­mez­li­ği ol­gu­la­rın­dadik­kat­li dav­ra­nıl­ma­lı­dır. Ge­be­lik sı­ra­sın­da ve­ya ge­be­lik ola­sı­lı­ğın­daan­cak ke­sin bir en­di­kas­yon var­sa uy­gu­lan­ma­lı­dır. Kor­ti­kos­te­ro­id­ler an­ne sü­tü­nege­çer, bu ne­den­le em­zir­me sı­ra­sın­da kul­la­nıl­ma­ma­lı, kul­la­nıl­ma­sızo­run­luy­sa em­zir­me ke­sil­me­li­dir. Ço­cuk­lar­da en­di­kas­yon sı­kı kri­ter­le­re gö­re ko­nul­ma­lı­dır.İlaç kul­la­nı­mıke­sin­lik­le ani ola­rak bı­ra­kıl­ma­ma­lı­dır.

Yan E.:Ay­de­de yü­zü,göv­de­de yağ­lan­ma, kas za­yıf­lı­ğı, hi­per­tan­si­yon, ke­mik­ler­de ko­laykı­rı­la­bil­me, kan şe­ke­ri­nin yük­sel­me­si, şe­ker has­ta­lı­ğı, seks hor­mon­la­rı­nınsek­res­yo­nun­da bo­zuk­luk­lar (adet ka­na­ma­sı­nın ge­ri kal­ma­sı, kıl­lan­ma­nınart­ma­sı, ik­ti­dar­sız­lık), de­ri­de şe­rit tar­zın­da çiz­gi­ler ve ka­na­ma­lar,ak­ne, do­ku­da su bi­rik­me­si, po­tas­yum atı­lı­mı­nın art­ma­sı, sür­re­nalkor­tek­si­nin inak­ti­vi­te­si ve­ya at­ro­fi­si, kan da­ma­rı has­ta­lık­la­rı,mi­de ya­kın­ma­la­rı, mi­de ül­se­ri, en­fek­si­yon ris­ki­nin art­ma­sı, vü­cu­dunöz sa­vun­ma­sı­nın za­yıf­la­ma­sı, ya­ra iyi­leş­me­si­nin ge­cik­me­si, ço­cuk­lar­dabü­yü­me bo­zuk­luk­la­rı, trom­boz ris­ki­nin art­ma­sı, göz için ba­sın­cı­nınart­ma­sı, pank­re­as il­ti­ha­bı.

Etkileş.:Ay­nı za­man­dakalp gli­ko­zid­le­ri uy­gu­la­nı­yor­sa po­tas­yum ek­sik­li­ği ne­de­niy­legli­ko­zid et­ki­si­nin ar­ta­bi­le­ce­ği he­sa­ba ka­tıl­ma­lı­dır. Sa­lü­re­tik­ler­lekom­bi­ne edil­di­ğin­de faz­la po­tas­yum atı­la­bi­lir. Glu­ko­kor­ti­ko­id­leran­ti­di­ya­be­tik ilaç­la­rın kan şe­ke­ri­ni dü­şü­rü­cü et­ki­si­ni azal­ta­bi­lir,ku­ma­rin tü­rev­le­ri­nin an­ti­ko­agü­lan et­ki­si­ni ha­fif­le­te­bi­lir­ler.Ay­nı za­man­da ri­fam­pi­sin uy­gu­la­nan has­ta­lar­da kor­ti­kos­te­ro­id et­ki­si­ninaza­la­bi­le­ce­ği unu­tul­ma­ma­lı­dır. Sa­li­si­lat­lar­la bir­lik­te uy­gu­lan­dı­ğıza­man gast­ro­in­tes­ti­nal ka­na­ma teh­li­ke­si ar­ta­bi­lir.

Doz Önerisi:Ne­op­las­tik has­ta­lık­lar: Lö­se­mi ve len­fo­ma­lar 16-96mg. Nef­ro­tiksend­rom: 64-80mg, Aler­jikhas­ta­lık­lar: Bron­şi­yal as­tım 16-48 mg, aler­jik ri­nit16-48 mg, se­rum has­ta­lı­ğı 16-48 mg, ilaç aler­ji­le­ri 80-200 mg, ür­ti­ker32-48 mg, kon­takt der­ma­tit 16-48 mg, ato­pik der­ma­tit 16-48 mg,an­ji­yo­ödem 32-48 mg. Der­ma­to­lo­jik has­ta­lık­lar: Pem­fi­gus 80-200 mg, bül­lözher­pe­ti­form der­ma­tit 48-96 mg, eri­te­ma mul­ti­form 64-80 mg,eks­fo­li­ya­tif der­ma­tit 64-80 mg, fun­go­id mi­koz 48-96mg, şid­det­li se­bo­re­ik der­ma­tit 64-80 mg. Of­tal­mik has­ta­lık­lar: Of­tal­mik her­pes zos­ter 16-48mg, ön seg­ment enf­la­mas­yo­nu 16-48 mg, üve­it ve ko­ro­idit16-48 mg, sem­pa­tik of­tal­mi 16-48 mg, ke­ra­tit 16-48mg, ko­rio-re­ti­nit 16-48 mg, op­tik nev­rit 16-48 mg,iri­tis ve iri­do­sik­lit 16-48 mg. Gün­lük baş­lan­gıç doz­la­rı; En­dok­rin has­ta­lık­la­rı: Ad­re­no­kor­ti­kal yet­mez­lik 20mg (6 sa­at­te bir), kon­je­ni­tal sür­re­nal hi­perp­la­zi 4-16 mg,nonsü­pü­ra­tif ti­ro­idi 16-24 mg, Ro­ma­tiz­mal has­ta­lık­larve kol­la­jen do­ku has­ta­lık­la­rı: Art­rit ve os­te­oart­rit­ler 8-16 mg, akutro­ma­tiz­mal ateş 32-80 mg, akut ro­ma­tiz­mal kar­dit 1mg/kg, an­ki­lo­zan spon­di­lit 8-16 mg, akut ve su­ba­kut bur­sit16-24 mg, akut non-spe­si­fik te­no­si­no­vit 16-32 mg, pi­li­mi­yo­zit32-48 mg, akut gut art­ri­ti 16-48 mg, tem­po­ral ar­te­rit 32-48 mg, po­li­ar­te­rit32-96 mg, sis­te­mik lu­pus eri­te­ma­töz. 64-200 mg. So­lu­num sis­te­mi has­ta­lık­la­rı: Semp­to­ma­tik sar­ko­idoz 32-48mg, Löf­ler send­ro­mu 32-48 mg, as­pi­ras­yon pnö­mo­ni­si 8-24mg, akut ve yay­gın tü­ber­kü­loz 48-96 mg. Şid­det­li en­fek­si­yon­lar: 32-80 mg.

Pred­nol-A K­rem

Pred­nasino­lo­n ‰125,iyo­dok­lor­hid­rok­si­k­i­n %3

Ambalaj: 30 g’lik tüp­.

Pred­nol-A Po­mat

Pred­nasino­lo­n%12.5, iyo­dok­lor­hid­rok­si­k­i­n %3

Ambalaj: 30 g’lik tüp­.

End.:Kor­ti­kos­te­ro­id­le­rinlo­kal kul­la­nıl­ma­sı­nı ge­rek­ti­ren bü­tün de­ri has­ta­lık­la­rı­nın ku­ruve ka­buk­lu şe­kil­le­rin­de, özel­lik­le bak­te­ri­yel ya da fun­gal en­fek­si­yonek­len­di­ği du­rum­lar­da kul­la­nı­lır. Ay­rı­ca ya­nık­lar, gü­neş ya­nık­la­rıve erit­ro­der­mi­de an­cak he­kim öne­ri­siy­le kul­la­nıl­ma­lı­dır.

Kontr.E.: De­ri tü­ber­kü­lö­zü ile de­ri si­fi­li­zin­de ve can­lıvi­rüs aşı­la­rı­nın (Çi­çek vb.) uy­gu­lan­ma­sı sı­ra­sın­da kul­la­nıl­ma­ma­lı­dır.Su­ba­kutmye­lo­pa­tik nö­ro­pa­ti­de kul­la­nıl­ma­ma­lı­dır. To­pi­kal kor­ti­kos­te­ro­id­ler,ro­za­se, ak­ne vul­ga­ris ve pe­ri­oral der­ma­tit­te tek baş­la­rı­na ciltüze­rin­de ay­nı za­man­da bak­te­ri­yel, fun­gal ve­ya vi­ral bir en­fek­si­yonvar­lı­ğın­da kont­ren­di­ke­dir.

Uyar.: Uzun sü­re­li te­da­vi­ler­de be­bek­lik,ço­cuk­luk ve genç­lik dö­nem­le­rin­de bü­yü­me ge­ri­li­ği­ne ne­den ola­bi­lir­ler.Ge­be­lik­te tıb­bi zo­run­lu­luk ol­ma­dık­ça kul­­la­nıl­ma­ma­lı­dır. Kul­la­nıl­ma­sıge­re­ki­yor­sa he­kim kont­ro­lün­de, kü­çük bir alan­da ve kı­sa sü­re­li kul­la­nıl­ma­lı­dır.Te­da­vi sü­re­sin­ce gü­neş ışı­ğı ile di­rekt te­mas edil­me­me­li­dir.

Yan E.: Na­di­ren yan­ma, ka­şın­tı, cilt­tetah­riş ve/ve­ya ku­ru­luk, fo­li­kü­lit, ak­ne­iform, erüp­si­yon, de­ri at­ro­fi­si,hi­per­pig­men­tas­yon, pe­ri­oral der­ma­tit, aler­jik kon­takt der­ma­tit, de­rima­se­ras­yo­nu ve se­kon­der en­fek­si­yon göz­le­ne­bi­lir. Fo­to­sen­si­ti­vi­teya­pa­bi­lir.

Doz Önerisi:Prednol-A Krem: Gün­de 2-3 kez lo­kal ola­rak has­ta­lık­lı böl­ge­ye sü­rü­lür. Prednol-APomat: Gün­de 2-3kez de­ri üze­ri­ne in­ce bir ta­ba­ka ha­lin­de sü­rül­me­si, bek­le­nen te­ra­pö­tiket­ki­yi sağ­la­ma­ya ye­ter. Te­da­vi­den alı­nan olum­lu ya­nı­ta gö­re uy­gu­la­magün­de bir ke­re­ye ve­ya da­ha aza in­di­ri­le­bi­lir. Ge­re­kir­se ila­cın uy­gu­lan­dı­ğısa­ha ku­ru bir sar­gıy­la ör­tü­le­bi­lir.

Pred­nol-L Am­pul

Me­tilp­red­ni­zo­lonsod­yum sük­si­nat

Ambalaj: 20 mgx1 toz am­pu­lü ve 1 çö­zü­cü am­pul :: 40 mgx1toz am­pu­lü ve 1 çö­zü­cü am­pul :: 250 mgx1 toz am­pu­lü ve 1 çö­zü­cüampul.

End.:Ro­ma­tiz­malhas­ta­lık­lar, kol­la­jen do­ku has­ta­lık­la­r, de­ri has­ta­lık­la­rı, gözhas­ta­lık­la­rı, al­ler­jik re­ak­si­yon­lar, so­lu­num sis­te­mi has­ta­lık­la­rı,he­ma­to­lo­jik has­ta­lık­lar, si­nir sis­te­mi has­ta­lık­la­rı, sin­di­rimsis­te­mi has­ta­lık­la­rı, stan­dart akut şok te­da­vi­si­ne ya­nıt ver­me­yenşok­larda kullanılır.

Kontr.E.: Sis­te­mik fun­gal en­fek­si­yon­lar ve me­tilp­red­ni­zo­lo­naaşı­rı du­yar­lıkta kont­ren­di­ke­dir.

Uyar.: Te­da­vi sı­ra­sın­da su çi­çe­ği aşı­sı ve­ya di­ğer ba­ğı­şık­lıkyön­tem­le­ri uy­gu­lan­ma­ma­lı­dır. Di­ya­bet, okü­ler Her­pes simp­leks, glo­kom,epi­lep­si, kro­nik psi­şik re­ak­si­yon, di­ver­ti­kü­lit, ba­ğır­sak­ta ye­nioluş­muş anas­to­moz, ak­tif ya da giz­li pep­tik ül­ser, böb­rek yet­mez­li­ği,hi­per­tan­si­yon, kon­jes­tif kalp yet­mez­li­ği, os­te­opo­roz, mi­yas­te­niagra­vis­li has­ta­lar­da mut­la­ka ge­rek­li ön­lem­ler alı­na­rak ve sü­rek­likont­rol al­tın­da kul­la­nıl­ma­lı­dır. Te­da­vi­nin son­lan­dı­rıl­ma­sı doz ka­de­me­li ola­rakazal­tı­la­rak ya­pıl­ma­lı­dır. Ge­be­ler­de ve em­zi­ren an­ne­ler­de kul­la­nı­mı­nıngü­ve­nir­li­ği ka­nıt­lan­ma­mış­tır.

Yan E.: Mi­yo­pa­ti, kas güç­süz­lü­ğü, os­te­opo­roz,pa­to­lo­jik uzun ke­mik kı­rıl­ma­la­rı, sod­yum ve su re­tan­si­yo­nu, po­tas­yumkay­bı, hi­po­ka­le­mik al­ka­loz, hi­per­tan­si­yon ve du­yar­lı ki­şi­ler­dekon­jes­tif kalp yet­mez­li­ği, pep­tik ül­ser, ül­ser per­fo­ras­yo­nu, me­le­na,he­ma­te­mez, pank­re­atit, kon­vül­zi­yon, ver­ti­go, baş ağ­rı­sı, int­rak­ra­ni­yalba­sınç yük­sel­me­si, pa­pil­la öde­mi, menst­rü­el bo­zuk­luk, Cus­hing send­ro­mu,ço­cuk­lar­da bü­yü­me ya­vaş­la­ma­sı, la­tent di­abe­tes mel­li­tus be­lir­ti­sive di­abet­li has­ta­lar­da in­sü­lin ya da oral gli­se­mik­le­re ge­rek­si­ni­minart­ma­sı, ya­ra­la­rın iyi­leş­me­sin­de ge­cik­me, de­ri­nin in­cel­me­si veko­lay­ca çat­la­ma­sı, eki­moz ve pe­te­şi, fa­si­yal eri­tem, aşı­rı ter­le­me,pos­te­ri­or sub­kap­sü­ler ka­ta­rakt, int­ra­okü­ler ba­sınç­ta art­ma, glo­kom,ek­sof­tal­mi görü­lebilir.

Etkileş.: Ri­fam­pi­sin, fe­no­bar­bi­tol vefe­ni­to­in ak­tif me­tilp­red­ni­zo­lon dü­zey­le­ri­ni dü­şü­rür; an­ti­ko­agü­lan­la­raya­nıt aza­la­bi­lir. Özel­lik­le er­kek­ler­de sa­li­si­lat­la­rın me­ta­bo­liz­ma­sı­nıhız­lan­dı­rır.

Doz Önerisi: IV ve­ya IM kul­la­nı­la­bi­lir. Baş­lan­gıç doz­la­rıIV uy­gu­la­nır; son­ra­ki doz­lar, has­ta­nın du­ru­mu­na gö­re IV ve­ya IM ve­ri­le­bi­lir.48-72 sa­at son­ra te­da­vi dur­du­rul­ma­lı ya da doz­lar gi­de­rek azal­tıl­ma­lı­dır.Çe­şit­li en­di­kas­yon­lar­da gün­lük baş­lan­gıç doz­la­rı şöy­le­dir: Şok­lar30 mg/kg (ge­re­kir­se 4-6 sa­at­te bir), ödem­ler 80-200 mg,çok cid­di en­fek­si­yon­lar 40-80 mg, sta­tus ast­ma­ti­kus 80mg (ge­re­kir­se sa­at­te bir), kol­la­jen has­ta­lık­lar 40-200 mg,pem­fi­gus 80-200 mg, böb­rek transp­lan­tas­yo­nu 120-200mg. Ço­cuk­lar için gün­lük ge­nel doz 1-3 mg/kg olup, yak­la­şık ola­rak 5 ya­şın­dankü­çük­le­re 10 mg; 5-10 yaş ara­sı 20-40 mg uy­gu­la­nır. 10 yaş ve üs­tü­nebü­yük do­zu uy­gu­la­nır.

Prednol adlı ilacın fiyatı için tıklayın



<< Geri


 Medikal Bilgi
Bu gün:  Ebeler Haftası  
 Sağlık
 Tıp Sözlüğü  Biyoloji Sözlüğü
 Ansiklopedi  İlaç Fiyatları
 Gebelik  Mineraller
 Cinsel Terimler Sözlüğü
 TUS Hakkında  Kaplıcalar
 Renk Körlüğü Testi  Full Text Dergiler
 Bebeğiniz Ne Zaman Doğacak ?
 Tahmini yumurtlama gününüzü hesaplayın
 Bebeğinizin boyunu hesaplayın
 İlk Yardım  Bebek İsimleri
İdeal Kilonuzu, Günlük Enerji İhtiyacınızı Öğrenin
 Zayıf mı? Şişman mı?  Kalori Tabloları
 Hastalıklar  Vitaminler
 İlaç Klavuzu  Aloe Vera
Vademecum (İlaç Bilgileri)  Şifalı Bitkiler
 Yazılar
 Medikal Kitap
Yayındaki Türkçe ve Yabancı Kitap Tanıtımları
 Medikal Anket
Hangi korunma yöntemini kullanıyorsunuz?

Prezarvatif
Spiral
Dışarı boşalma
Doğum kontrol hapı
 Rastgele 2 Kitap
Tavsiye


Hakkımızda | Reklam | Kullanım Şartları | Basında TurkMedikal.net | Webmasterlar İçin | İçerik Ortaklığı | İletişim | Vademecum (İlaç Bilgileri)
Aloe Vera | Üyelik | Dükkan | Kitaplar | Hastalıklar | İlk Yardım | Rehber | Nöbetçi Eczaneler | Sağlık Ansiklopedisi

TurkMedikal.NET bir ZA Host Web Hosting ve Zahmaci Web Tasarım Sitesidir
Dmoz Directory | Astroloji | Walpapers | Kumluca | Hastalıklar
Carpets and Rugs | Holy Books
Elmalı | Kemer | Korkuteli | Serik | Akseki